Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή Ίβανοφ σε ΝΑΤΟ: «Θέλουμε να ενταχθούμε, έστω, ως FYROM»


«Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ίβανοφ, τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ζήτησε από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Συμμαχίας υποστήριξη για την ένταξη της FYROM, διότι, λέει, θα είναι σε θέση να διορθώσει την αδικία του Βουκουρεστίου», γράφει το...
σκοπιανό δημοσίευμα.


«Περιμένουμε από τα μέλη να καταλήξουν σε συναίνεση για την πραγματοποίηση της καθυστερημένης πρόσκλησης για τη χώρα μας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, υπό την προσωρινή αναφορά του ΟΗΕ (FYROM).
Έχουμε δικαίωμα σε αυτό, οι πολίτες μας δικαίως προσδοκούν, και, ήδη, στο Σικάγο μπορεί να διορθωθεί η αδικία του Βουκουρεστίου, γράφει στην επιστολή του ο Ίβανοφ που απέστειλε σήμερα στους αρχηγούς των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
Ατού η Χάγη και η ISAF
Όπως τονίζεται η επιστολή γράφτηκε μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως εμφανίστηκε μετά την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 5Δεκεμβρίου του 2011.
Ο Ίβανοφ στην επιστολή του αναφέρει ότι η πΓΔΜ εξακολουθεί να συμβάλλει στην ISAF στο Αφγανιστάν ως ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες ανά κάτοικο, που μοιράζεται το όραμα ενός ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου, αλλά και των κινδύνων, από την άλλη πλευρά, μέσα από τις ειρηνευτικές δυνάμεις των κρατών μελών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποστήριξη στην σκοπιανή ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος και θα μεταφέρει το status quo και θα ενθαρρυνθεί η ελληνική ηγεσία να σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Δεν θα κινδυνεύει η Ελλάδα από τη …’Μακεδονία’
Εκφράζει, ακόμη, την πεποίθησή του ότι όλοι θα επωφεληθούν από την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
«Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός θα επεκτείνει και θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή και θα εδραιώσει την σταθερότητα και τη δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θα ενθαρρύνει όχι μόνον τη χώρα μας, αλλά και τις άλλες στην περιοχή, να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Πάνω από όλα η Ελλάδα θα ωφεληθεί από την ασφάλεια των βορείων συνόρων της με τη γειτνίαση ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Θα είναι, εξάλλου, πολύ πιο εύκολο για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και την Ελλάδα, ως αλληλεξαρτώμενοι εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά» γράφει ο Ίβανοφ στην επιστολή του.
--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Nα ενταχθειτε, να ενταχθειτε, γιατι μεχρι τωρα
δεν αποτελειτε στοχο των Ρωσσων. Εισαστε και κοντα
στις βασεις εκτοξευσης των.Τι αλλο θελετε.
Θα πατε αδιαβαστοι, σαν το σκυλι στο αμπελι.